PrintWorks bjöd in till pressfrukost

Formex

Jag var ju på en pressfrukost på Formex för att höra mer om den nya trenden att färglägga. Det var förlaget PrintWorks, en del av Pagina förlag, som hade samlat ett gäng bloggare. Anders Fredén och Hanna Risendal från förlaget berättade om trenden i stort, och sina böcker och Illustratören Maria Trolle berättade om hur hon jobbar.

I goodiebagen fanns två böcker, som jag tänkte att någon kanske vill vinna. Håll utkik efter tävlingen imorgon!

PrintWorks

Färglägga; nya trenden

Tanke: ska nog testa en sån där färgläggningsapp, verkar avslappnande. Resultat: Kan. Inte. Sluta. Ägnar telefonen mer tid än någonsin.

Över en halv miljon vuxenmålarböcker såldes i Sverige 2015. Jag läste om fenomenet i en Facebookgrupp i somras och förstod ingenting. Men så i julas laddade jag ned en app (inte testat böcker än) och fastnade totalt. Så kul! (Några exempel ovan). För att inte fastna helt började maken ge mig uppdrag av typen ”använd bara rosa och rött” eller ”blanda lila och grönt”. Just nu har jag en paus, men lite nyfiken på att testa en bok istället för en app. På torsdag ska jag på en pressfrukost på Formex för att höra mer om detta fenomen. Ska bli spännande!

Rekord i lästa böcker 2015, men 2016 startar svagt

Jag har som mål att läsa minst 52 böcker varje år. En per vecka. Det är ganska lite, men målet är satt med tanke på tillgänglig tid och ska kännas nåbart.

Bokhog

2015 blev ett riktigt läsår – 153 lästa böcker! 2011 blev det 112, 2012 läste jag 91 böcker, år 2013 blev det 64 och 2014 blev det 77 lästa böcker. Förra året blev rekord sedan bloggen startade med andra ord! 82 av dem var skrivna av Margit Sandemo, jag hade ju ett race med Isfolket och de två uppföljarserierna i början av året, men de är inte så snabblästa en kan tro.

2016 har börjat lite sämre, tre böcker utlästa hittills. Måste hitta en bra bok att hugga tag i nu, för att få fart på läsandet! Har du några tips?

Gör vad du kan

Det hände något i förrgår. Sverige fick nog. I förrgår reste sig Sverige och sa att det räcker nu. Jag hoppas att det håller i sig.

Företaget jag jobbar på hade redan bestämt sig för att skänka 42 000 till Läkare utan gränsers arbete runt Medelhavet, men i förrgår valde vi att också ge 42 000 till Sverige för UNHCR. Jag är stolt över att få vara med och leda Rebel & Bird.

Men inte bara företag kan bidra, också vi som individer. Därför har jag skänkt 1% av min bruttoinkomst till Rädda Barnen. Och en ex-kollega som ska åka ned till Grekland den 13 september för att ta emot flyktingar och hjälpa dem handgripligen fick 1 000 kr via Swish. Vi har också bytt städfirma hemma. Nu använder vi Himlarent, ett städbolag som hjälper där de kan. De anställer kvinnor som söker asyl (och lättare får det om de har en anställning), och kvinnor som tidigare varit fast i prostitution och människohandel. Himlarent har dessutom kollektivavtal och de som jobbar 100% har minst 20 000 kr i lön, vilket är mer än vad kollektivavtalet kräver.

Gör något du också. De allra flesta kan ge något.

Länkar:
Min ex-kollegas Swish: 0739845444 (Märk betalningen med Pothia)
Läkare utan gränser
Sverige för UNHCR
Skänk 1 %
Himlarent

Skänk en procent

En tripp till det litterära Örebro

När en bokblogg skriver om Örebro och Wadköpimg tror nog de flesta att det ska handla om Hjalmar Bergman och Markurells i Wadköping. Men nej. Den här bokbloggen åkte till Örebro och gick till Wadköping i Lottas fotspår. Förstås!

I Då kör vi då, Lotta åker Lotta och Giggi på bilresa i Sverige. Bland annat besöker de Örebo. Det gjorde vi också, förra helgen. Med Lottaboken i högsta hugg förstås.

Lottas Örebro:
– Titta på vattentornet: enkelt avklarat, det syntes från tågstationen.
– Slottet: titta från yttre borggården: ännu enklare, hotellet låg mittemot och vi hade utsikt mot Slottet.
– Svartån: slingrar sig runt slottet så den såg vi massor av.
– Titta på Wadköping, besöka Cajsa Wargs hus och handla karamellstrut, väldoftande tvål och vykort: klart vi gick till Wadköping! Besökte Cajsa Wargs hus gjorde vi, och köpte tvål och karamellstrut gjorde vi också.

IMG_1141

Just nu pågår Open Art i Örebro. Hittade ett bok-konstverk!

IMG_1122

Ny möblering öppnar upp till bokhyllan

När vi flyttade in för två år sedan tog vi förstås med massa möbler. Men rum ser olika ut och soffan blev aldrig riktigt bra. Vi hade en enorm soffa, och den blockerade effektivt bokhyllan. (Precis som i förra lägenheten platsbyggde vi bokhylla). Nu har vi nya möbler! Och vips, så öppnar rummet upp sig till bokhyllan.

Så här ser det ut idag. Omöjligt att få med hela bokhyllan på en bild.
Gamla mattan på ny plats, ny soffa och nya fåtöljer

Fel matta, men lite mer bokhylla på bilden.
Nya mattan på plats. Fin, men den ska nog byta plats med den andra mattan.

Bokhyllan och den gamla soffan.
Bra med soffa som klarar många gäster

Äntligen en läshörna (som går att använda)

Jag tycker att det går lika bra att läsa överallt och behöver inte någon särskild plats. Är jag inne i boken läser jag i sängen, vid köksbordet och i soffan lika gärna som på en stökig tunnelbana eller stående i badrummet medan jag borstar tänderna. En ”läshörna” är alltså inte viktig för mig. Men mysig! 

Förutom soffan ordnade vi tre fåtöljhörnor när vi flyttade in. En Barcelonastol med fotpall bredvid kakelugnen i sovrummet, en (bädd)fåtölj i kontoret och en skinnfåtölj under snedtaket på övervåningen. Men så mycket läsning har inte kunnat ske där: det har inte funnits något ljus. 

Lampor är svårt i vår familj. Redan i förra lägenheten letade vi snygga golvlampor, så vi har varit på jakt sedan 2008. Men så såg vi lampan med stort L för någon månad sedan. Lite googlande och så var det bara att vänta (mycket billigare på nätet än i butik). Och nu har två av de tre fåtöljhörnorna bra läsljus. Och vi har två nya läshörnor!

Läshörnan i sovrummet invigdes i söndags

 

Vilken succé, Lotta!

Förra onsdagen var Stockholms Stadsbibliotek värd för en föreläsning om Lottaböckerna: ”Mark Levengood, Lotta Malmstedt och Marianne Ringnér om allas vår Lotta av Merri Vik”.

Jag har ju hört Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgren prata om Ester och hennes författande många gånger vid det här laget, och gick mest dit för att de var kul att det hölls på vackra Stadsbiblioteket. Men så bra det var! Lotta Malmstedt, journalist och radioveteran som är medlem i Sällskapet, lotsade med fast hand Sällskapets ordförande Marianne Ringnér och Mark Levengood genom drygt en timmes samtal om Ester och hennes böcker. Skickligt och drivet men alltid med en skojfrisk ton och utan att det gick att missta sig på att detta var en riktig Ester-eldsjäl.

Marianne är ju den ”offentliga” person som kan mest om Ester eftersom Marianne är författarens brorsdotter, och hennes anekdoter är alltid intressanta. Lotta lyckades även locka fram mycket som var nytt för mina öron, även om jag som sagt hört Sällskapet prata om Ester minst femton gånger tidigare. Sällskapet erkände villigt att Mark Levengood mest var på plats för att biblioteket ville ha ett känt namn med, men varken han eller vi i publiken tog illa upp, Mark är ju alltid Mark och jo, han hade saker att säga om Ester. Det dryg timslånga samtalet lockade fram många skratt från publiken, som var ca 100-150 personer stor.

Det finns bara ett sätt att sammanfatta kvällen på: Vilken succé, Lotta!

IMG_9244

Mark Levengood och Marianne och Lotta från Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgren samtalar om Lotta-böckerna